Om 07:45 uur worden we opgehaald met een minibusje voor de verplaatsing naar Halong bay om onze laatste twee dagen op een boot door te brengen. Het is een lange saaie rit naar de plaats waar we moeten inschepen.

We moeten in een klein bootje en worden naar de moederboot gevaren. We zijn in totaal met 18 mensen op onze boot waar 9 kajuiten zijn. Het is een oudere boot maar voorzien van alle mogelijke luxe. De kajuit met een ruim tweepersoonsbed, een echte badkamer met zelfs een regendouche die prima werkt. Zelfs airco is voorzien.

Wanneer we juist ingescheept zijn krijgen we een uitgebreide lunch voorgeschoteld terwijl we richting Catba eiland stevenen. Onderweg kunnen we genieten van de talloze eilandjes in deze uniek mooie baai. Het weer is niet optimaal want we hebben buien en het is nevelig. Niettegenstaande dit kunnen we toch genieten van onze boottocht.

We ankeren en varen met een klein bootje naar een grot. Ongeveer alle boten in Halong bay doen blijkbaar deze grot aan want het is hier een drukte van belang. Het zijn eigenlijk best indrukwekkende grotten en zeker een bezoekje waard. Bij terugkomst op onze moederboot varen we een eindje verder en stoppen in de omgeving van een mooi strand waar we weer worden heengebracht met de kleine boot. Hier kunnen we zwemmen en de rots beklimmen, 370 trappen enkel. Voor het zwemmen passen we maar de beklimming durven we aan.

Na deze inspanning terug naar de moederboot en varen naar de slaapplaats. Daar krijgen we een diner voorgeschoteld waarbij de boots kok echt zijn werk heeft gemaakt van de presentatie. Heel mooi werk. De smaak van het eten zelf is wel niet in verhouding tot de presentatie.

Daarna kunnen we nog gaan vissen, karaoke zingen of relaxen waarna we te bed gaan in onze luxe kajuit.

We worden vroeg gewekt voor het ontbijt en onmiddellijk hierna worden we uitgenodigd om weer plaats te nemen in het kleine bootje. We worden nu naar een ponton gebracht waar enkele kajaks op ons liggen te wachten. Den Arsene en de Luc gaan de uitdaging aan en kruipen in een kajak om op deze unieke wijze halong bay te verkennen. Het is eigenlijk redelijk goed van temperatuur en het blijft droog. Een leuke ervaring en met onze kajak roeien we rond het moederschip.

Daarna terug met het kleine bootje en inschepen op het moederschip om de terugvaart naar de haven aan te vatten. We varen nu echt tussen de kalkrotsen van Halong bay door en passeren enkele vissersplaatsen. Het is echt zalig om nu in de buitenlucht van de omgeving te genieten.

Na het aanleggen vatten we de lange terugtocht met de minibus aan. We geven onze gids, Kwen (keigoeie gast), aan dat we afzien van de waterpuppetshow die geprogrammeerd is voor vanavond. We willen Hanoi by night privé verkennen. Voor we arriveren in ons Hotel hebben we nog een ontmoeting met Mr. Dong, de eigenaar van Vietlong, en zijn secretaresse, Mrs Loan, die ons persoonlijk willen vragen of alles naar wens was. Zij hebben ook nog een cadeautje voor elk van ons, een leuke attentie.

’s Avonds gaan Luc en Maddy voor een tete a tete in een restaurantje met terras aan het meer van Hanoi. Leuke plaats om te zitten maar het eten trok op geen fluit. Daarna de avondmarkt op en nog een leuk terrasje in het oude stadskwartier. Om 23:30 verschijnt plots een bende geüniformeerden, enkele fluitsignalen, en alle terrasjes die op de voetpaden staan moeten worden afgebroken.
Iedereen naar binnen of opkrassen geen enkel protest te horen, iedereen gehoorzaamt hier blindelings.

Dit is meteen het einde van de Vietnamervaring.